Forum Dyskusyjne

Pełna wersja: Wino
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czy jest tu ktoś, kto interesuje się winem? Uśmiech Tzn. może inaczej - jest smakoszem wina? Rozróżnia rodzaje, bukiety, regiony, państwa, z których wino pochodzi, i to na smak? A może chciałby?

Powiem szczerze, że strasznie chciałabym to robić. To znaczy, może nie tak, żeby rozróżniać każdą nutkę, ale ocenić, czy wino jest dobre, niedobre, jakie są tam smaki... Trochę to burżujskie, ale z drugiej strony wymaga masy praktyki, co mi się bardzo podobaOczko
Żeby być dobrym znawcą to trzeba by mieć mega wyczulony smak i węch, aby odróżniać poszczególne nutki różnych rodzajów win. Ze swojej strony nigdy takowym znawcą nie będę aczkolwiek lubię od czasu do czasu napić się dobrego (jednakże ze względu na kwestie finansowe) nie za drogiego wina. Najbardziej lubuję się w winach półsłodkich, rzadziej słodkich i uważam, że najlepsze wina są produkowane przez kraje wschodnie tj. Bułgaria, Ukraina. Z poszczególnych marek polecić Kagor.
dobre sa tanie wina z biedronki.
To raczej nie temat o jabolach i tanich sikaczach tylko o prawdziwych winach, Roksanka. :/

Ja za winem ogólnie nie przepadam.
Nie interesuję się winem jako tako, dla mnie wino to tylko tak o, od czasu do czasu lampkę słodkiego lub półsłodkiego. Wytrawne i półwytrawne to dla mnie jakiś koszmar.
Ogólnie ja preferuje słodkie, najlepiej czerwone lub białe Oczko