Jakie znacie dobre ekranizacje dobrych książek, a które ekranizacje są kompletnie do bani? Jakie macie ulubione filmy które powstały na podstawie książki?
Zielona Mila - książki nie czytałem, ale film dobry, polecam, mi się bardzo podobał

wszystkie ekranizacje powieści Kinga które widziałam mi się podobały - Misery, Zielona Mila, Skazani na Shawshank, Mgła, Lśnienie, 1408
...i jeszcze mi kilka zostało do obejrzenia, to jeszcze nie koniec!

To co mnie zachwyciło zarówno w pisane jak i oglądaner to ,,Lektor", chociaż muszę przyznać, że kiedy już się zna zakończenie to jedna z tych pozycji przestaje być zaskakująca, ale cóż- trzeba wybierać

a jeśli chodzi o marną książkę i całkiem znośny film to na pewno ,,Zmierzch". I może to ze wzgledu na Edwarda i dobre wypromowanie filmu, jednak książka to typowy pamiętnik skrzywdzoneju małolaty i czytając mam wrażrenie,że to żale 13latki,a nie pomysł na hit filmowy
Polecam serial "Gra o tron" na podstawie serii pieśń lodu i ognia G. Martina. Mega wciąga jeśli ktoś lubi fantasy osadzone w świecie równoległego średniowieczia
Widzę, że nie macie takiego poczucia jak na wielu forach, że ekranizacje nigdy nie będą dobre...
Ja mam kilka ulubionych.
Ojciec Chrzestny - no pewnie.
Był sobie chłopiec - dużo pozmieniane, ale zachowany fajny klimat i klawo zagrane.
High fidelity - dziewczyna mnie tym zaraziła - zarówno książką, jak i filmem

Uwielbiam Władcę Pierścieni i nie mogę już doczekać się hobbita!
Oraz Forrest Gump - moim zdaniem jest fajniejszy niż książka

"Dziewczyna z tatuażem" - film niezły na dużym ekranie, nie polecam oglądać w domu.
"Wszystko za życie" - książka bdb. film przeciętny.
Zielona Mila zdecydowanie tak. I książka, i ekranizacja są warte zobaczenia. Poza tym wysoko oceniam również Lot nad kukułczym gniazdem, Książka doskonała - powieść Kena Keseya. A film - genialna rola Jacka Nicholsona. Naprawdę polecam
Zgadzam się z przedmówcami, jak dla mnie Zielona mila to genialna adaptacja. Poza tym Carrie z 1976 roku.